سنگهای استخراج شده از معادن سنگ و یا قلوه سنگ های درشت رودخانه ای در سنگ شکن ها، شکسته و سپس سرند می شود و براساس مشخصات تعیین شده در قشر اساس بکار می رود
قیمت فایل فقط 6,900 تومان
راه سازی
راه سازی
طراحی روسازی بر این اصل استوار است که خاک بکار رفته در هر لایه از روسازی بتواند حداقل ویژگی های کیفیت سازهای را فراهم کند، هر لایه باید بتواند مقاومت برشی مورد نظررا فراهم کند، واز ایجاد تغییر شکلهای زیاد که باعث بوجود آمدن ترکهای خستگی در یک لایه و یا لایهی بالای آن میشوند و همچنین ازبوجود آمدن تغییر شکلهای دائمی بخاطر تغییرات بیش از حد خاک جلوگیری کند. تثبیت خاک روشی است که بمنظور بهبود کیفیت مصالح در راهسازی بکار میرود، و استفاده از این روش موجب بدست آمدن مصالحی با مشخصات مناسب برای بکار بردن در لایههای روسازی میشود. تثبیت خاک به اصلاح و بهبود خواص فیزیکی و مهندسی خاک برای تامین یک رشته اهداف از پیش تعیین شده اطلاق می شود. تصمیم در مورد استفاده از این روش پس از مقایسهی راه حلهای مختلف قابل قبول انجام میشود.
امروزه با پیشرفت علم تثبیت خاکها به طرق گوناگون نظیر روش های مکانیکی، شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیک ( رویاندن گیاه)، و روش الکتریکی امکان پذیر است. در روش تثبیت خاک، کارشناسان با استفاده از اصول علمی و بهرهگیری از فناوریهای جدید، مواد و مصالح مناسب را در تقویت خاک به کار میگیرند و مشخصات مهندسی، خواص مکانیکی از جمله مقاومت، سختی، شکلپذیری و ظرفیت باربری آن را بهبود میبخشند.تثبیت خاکها اهداف گوناگونی دارد که از این اهداف میتوان به افزایش مقاومت باربری خاک، کاهش نفوذپذیری ،کاهش تورم و انقباض خاک ،کاهش رطوبت خاک ،کاهش دامنه خمیری خاک ،جلوگیری از فرسایش خاک و کاهش ضخامت لایه های روسازی اشاره کرد. متراکم کردن خاک در عملیات عمرانی یک روش مکانیکی ساده و متداول برای افزایش دانسیته خاک و در نتیجه افزایش ظرفیت باربری و پایداری خاک است. ولی موردی که در تحقیق مورد بررسی قرار میگیرد تثبیت خاک از طریق شیمیایی میباشد.
از موادی که در تثبیت خاک بکار میروند میتوان به قیر، سیمان، آهک اشاره کرد. انتخاب هر یک از این مواد به مواردی مانند جنس خاک، شرایط جوی منطقه، میزان آمد و شد، هدف از انجام تثبیت خاک و هزینههای عملیات بستگی دارد. همچنین امروزه برای افزایش توان باربری خاک ماسه روان استفاده از پلیمر به عنوان یک تثبیتکننده فیزیکی، غیرسنتی، در دسترس و با کاربردی آسان رواج یافته است. از دیگر مواد تثبیت کننده خاک میتوان کلرور کلسیم و سدیم اشاره کرد. مقدار ماده تثبیت کننده مورد نیاز با توجه به آزمایشهای مقاومت و دوام خاک و همچنین موارد اقتصادی تعیین میشود.
همانطور که در بالا اشاره شد امروزه استفاده از پلیمرها برای تثبیت خاک افزایش یافته است، خواص فیزیکی نسبتا مطلوب از جمله ویژگی هایی است که باعث پر مصرف شدن این مواد شده است. همچنین این گروه ازمواد دارای وزن مخصوص پایین و پایداری خوب در مقابل مواد شیمیایی هستند. بیشتر پلیمرهای متداول از پلیمریزاسیون مولکولهای آلی ساده به نام منومر به دست میآیند. با ترکیب مناسبی از حرارت، فشار و کاتالیزور پیوند دوگانه بین اتمهای کربن شکسته شده و یک پیوند ساده کووالانسی جایگزین آن میشود. البته باید توجه داشت که تحقیقات انجام شده نشان میدهند که در صورتیکه درصد پلیمر مصرفی برای تثبیت خاک ماسههای روان بیش از 3 درصد باشد نه تنها این عمل از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نخواهد بود بلکه نظر فنی نیز چندان باعث افزایش مقاومت نسبت باربری خاک نخواهد شد.
آهک با درجات خلوص متفاوت به عنوان تثبیت کنندهای برای خاک سابقهی طولانی دارد، اضافه کردن این ماده باعث کاهش خواص خمیری خاک میشود. بنابراین وقتی مصالح شنی از نظر دانهبندی برای لایههای اساس و زیراساس مناسب باشند ولی بعلت حد روانی و یا دامنه خمیری زیاد نتوان از آنها استفاده کرد از این ماده برای کاستن خواص خمیری مصالح و در نتیجه برای ساختن لایههای اساس و زیر اساس استفاده میشود.معروفترین و متداولترین مواد آهکی مورد استفاده در تثبیت عبارتند از آهم شکفته، آهم شکفته دلومیتی، آهک زنده و آهک زنده دلومیتی. باید توجه داشت که بطور کلی آهک زنده ماده تثبیت کننده مؤثری نسبت به آهک شکفته است و اگر بصورت دوغاب به خاک اضافه شود مقاومت بیشتری را نسبت به موقعیکه به صورت پودر اضافه می شود ایجاد می کند. با توجه به اینکه میزان قابل توجهی از خاک مخصوصا در ایران ریزدانه و از نوع رسی میباشد. چون خاکهای رسی دارای خواص خمیری بالا هستند و واکنش شیمیایی خوبی خواهند داشت، باید راهی را برای مقاوم کردن و بهبود رفتاراینگونه ریزدانهها پیدا کرد. یکی از مؤثرترین روشهای بهبود کیفی مشخصات فنی خاکهای رسی که استفاده از آنها متداول است بهرهگیری از آهک میباشد، آهک اصولاً برای تثبیت خاکهای ریزدانه که دامنه خمیری آنها بزرگتر از 10 و خاکهای رسی خیلی خمیری PI > 35) ) مناسب است ولی این ماده برای تثبیت خاکهایی که حاوی مقدار بیش از دو درصد مواد آلی و همچنین حاوی مقدار بیش از نیم درصد سولفات قابل حل در آب می باشند مناسب نیست. وقتی آهک به خاک ریزدانه اضافه میشود واکنشهای مختلفی اتفاق میافتد که عبارتند از واکنش تبادل کاتیونها، واکنش پوزولانی، واکنش کربناسیون. با توجه به نکات گفته شده میتوان برداشت کرد که. مراحل اجرایی عملیات تثبیت خاک با آهک شامل آماده کردن خاک، پخش آهک، اختلاط و آب پاشی، کوبیدن و تسطیح و عمل آوردن مخلوط می شود.
سیمان نیز بیشتر برای تثبیت خاکهای ریزدانهکاربرد دارد. اکثر خاکهای ریزدانه بغیر از خاکهای آلی قابل تثبیت با سیمان میباشند. بطور کلی هر خاکی که دارای کمتر از 2در صد مواد آلی بوده و مقدار سولفات قابل حل در آب آن از مقادیر مشخص شده تجاوز نکند را میتوان با سیمان پرتلند تثبیت کرد. مکانیزم کلی تثبیت با سیمان مانند تثبیت با آهک میباشد. از این ماده نیز برای کم کردن خواص خمیری خاک استفاده میشود. از تغییراتی که سیمان در خاک بوجود میآورد میتوان اشاره کرد به ایجاد در صد رطوبت بهینه بیشتر و وزن مخصوص خشک کمتر. مقدار سیمان مورد نیاز نیز با توجه به آزمایشهای دوام و آزمایشهای دیگر که بر روی خاک انجام میشود انتخاب میگردد. باید توجه داشت که زمان در افزایش مقاومت خاکهای تثبیت شده با سیمان اثر دارد و با گذشت زمان مقاوت این خاکها افزایش مییابد.مشخصات فنی خاکهای تثبیت شده با سیمان بستگی به عواملی همچون جنس خاک، مقدار سیمان،وزن مخصوص خاک تثبیت و کوبیده شده، کیفیت اختلاط خاک و سیمان، شرایط عمل آوری و همچنین بستگی به زمان دارد. تعیین در صد سیمان معمولا با استفاده از روشهای زیر که استاندارد شده و متداول میباشند انجام میپذیرد.
1- آزمایش وزن مخصوص –درصد رطوبت (ASTM D558)
2- آزمایش تر و خشک شدن (ASTM D559)
3- آزمایش یخبندان-ذوب یخ (ASTM D560)
در تثبیت خاک با سیمان باید به زودگیر بودن سیمان توجه خاصی داشت. زیرا باید تمام عملیات از جمله کوبیدن و متراکم کردن نهایی خاک را قبل از گرفتن سیمان به پایان رساند. بنابراین امروزه طول راه را به قطعات کوچکتر تقسیم میکنند وخاک هر قسمت را جدا با سیمان تثبیت میکنند، تا بتوانند به هدف خواسته شده به صورت مطلوب برسند. برای تثبیت خاک با سیمان مشخصا آب، مورد نیاز است که مقدار این آب بر اساس رطوبت بهینه که توسط آزمایش تراکم انجام میشود مشخص میگردد. بطور کلی مراحل تثبیت خاک با سیمان را میتوان اینگونه نام برد: آماده کردن خاک، پخش سیمان، اختلاط خاک با سیمان، کوبیدن مخلوط سیمان، عمل آوری خاک تثبیت شده با سیمان.
قیر دیگر مادهای میباشد که در تثبیت خاک مصارف گوناگونی دارد. تفاوت مصرف آن با آهک و سیمان در این است که این ماده در مورد تثبیت خاکهای درشتدانه و شنی کاربرد دارند. بعلت سخت بودن اندود کردن دانههای ریز با قیر، این ماده درخاکهای ریزدانه به عنوان تثبیت کننده کاربردی ندارد. قیر مایع برای تثبیت به کار میرود و از ویژگیهای استفاده از آن کاهش خاصیت آب مکندگی خاک میشود. از آنجا که وجود سنگ حاوی خاکرس و یا مواد اینچنینی مانع از چسبیدن قیر به سنگدانهها میشوند، مصالح سنگی باید از هر گونهآلودگی پاک باشند و همچنین خشک باشند تا قیر بخوبی به آنها بچسبد. مواردی که در تثبیت با قیر مد نظر هستند عبارتند از:
- آماده کردن خاک
- پخش قیر
- اختلاط خاک و قیر
- عمل آوردن
- کوبیدن مخلوط قیری
از قیر برای بهبود خواص خمیری خاکهای شنی میتوان استفاده کرد همچنین ماسه بخوبی قابل تثبیت شدن با قیر است زیرا قیر دانههای ماسه را اندود کرده و بخوبی به هم میچسباند. استفاده از قیر به عنوان تثبیت کننده برای عملیات زیر سازی به مقدار زیادی مربوط به تجربه مهندسی می باشد و باید توجیه فنی و اقتصادی بودن تثبیت خاک با قیر مورد بررسی قرار گیرد.
همچنین میتوان خاکها را با ترکیبی از مواد معرفی شده در بالا تثبیت کرد. مثلا تثبیت خاک با استفاده از آهک و سیمان و یا آهک - قیر آبه و یا سیمان - قیر آبه، که هر مورد از اینها برای خاکهای خاصی کاربرد دارند.
هدف این تحقیق مشخص کردن انواع کاربرد استفاده از مواد تثبیت کننده میباشد و به ویژگی های استفاده از هر کدام از تثبیت کنندهها به صورت کامل پرداخته میشود. فاکتورهایی که برای انتخاب نوع تثبیت کننده مهم هستند ذکر میگردد. نحوهی تثبیت و آزمایشهایی که در این حین بر روی خاک و مصالح آن انجام میشود توضیح داده میشوند. همچنین مراحل تثبیت خاک برای هر کدام از مصالح به صورت کامل ذکر خواهد گردید. در پایان نیز در مورد کنترل کیفیت محصول نهایی در صورت استفاده از تثبیت کنندهها توضیح داده میشود
قشر اساس، راه سازی
تعریف
قشر اساس دومین قشر از روسازی راه است که با مشخصات و ضخامت معین روی قشر زیراساس و در تمام عرض آن اجرا می شود.
2-عملکرد اساس
عملکرد اساس در روسازی عملکرد قشر اساس در روسازی بشرح زیر می باشد:
تحمل بارهای وارده
بارهای وارده از قشرهای بالاتر روسازی به وسیله این قشر تعدیل و به قشر زیراساس وارد می گردد به طوریکه تنش مجاز وارده، سبب نشست و یا تغییر شکل غیرمجاز آن نشود.
خاصیت تراوایی
قشر اساس که مشخصات فنی معین تهیه و پخش می شود دارای خاصیت تراوایی بیشتری نسبت به قشر زیراساس می باشد.
3- انواع اساس
انواع اساس در روسازی بشرح زیر می باشد:
اساس شن و ماسه ای شکسته
شن و ماسه حاصل از رودخانه ها را مشروط بر آن که دارای مشخصات فنی لازم باشد، می توان از سنگ شکن عبور داد و با دانه بندی لازم در قشر اساس بکار برد.
اساس سنگ کوهی شکسته و یا قلوه سنگ شکسته
سنگهای استخراج شده از معادن سنگ و یا قلوه سنگ های درشت رودخانه ای در سنگ شکن ها، شکسته و سپس سرند می شود و براساس مشخصات تعیین شده در قشر اساس بکار می رود.
اساس ماکادامی
اساس ماکادامی از سنگ کوهی و یا سنگ های رودخانه ای شکسته تشکیل می شود. مصالح دانه درشت براساس مشخصات پخش و سپس مصالح ریزدانه برروی آن پخش شده و به روش خشک و یا مرطوب کوبیده می شود.
اساس قیری
مشخصات کامل اساس قیری در فصل نهم شرح داده شده است.
4-مشخصات فنی اساس
کلیات اساس با مصالح شن و ماسه شکسته شده و یا مصالح سنگ کوهی و یا قلوه سنگ شکسته شده باید دارای مشخصات فنی بشرح زیر باشد:
دانه بندی
دانه بندی مصالح اساس، با توجه به شرایط محلی، باید با یکی از دانه بندی های مندرج در جدول 1 مطابقت داشته باشد. و در صورت امکان، شیب منحنی دانه بندی مصالح، متناسب با شیب منحنی میانی دانه بندی انتخابی بوده و به صورت پیوسته باشد.
جدول 1 دانه بندی های مصالح اساس
نوع دانه بندی شماره الک | درصد وزنی رد شده از هر الک | ||||
I | II | III | IV | V | |
50 م م ( 2 اینچ ) 5/37 م م ( اینچ ) 25 م م ( 1 اینچ ) 19 م م ( اینچ ) 5/9 م م ( اینچ ) 75/4 م م ( شماره 4 ) 2 م م ( شماره 10 ) 6/0 م م ( شماره 30 ) 425/0 م م ( شماره 40 ) 075/0 م م ( شماره 200 ) | 100 100-95 - 92-70 70-50 55-35 - 25-12 - 8-0 | 100 - - - 65-30 55-25 40-15 - 20- 8 8-2 | 100 - 95-75 - 75-40 60-30 45-20 - 30- 15 8-2 | - 100 100-70 90-60 75-45 60-30 50-20 - 30- 10 8-2 | - - 100 - 85-50 65-35 50-25 - 30- 15 8-2 |
(1) برای کاهش حساسیت مصالح اساس در مقابل یخبندان، می توان به تشخیص دستگاه نظارت، درصد مواد ردشده از الک 200 را تقلیل داد و برای اطمینان بیشتر لازم است درصد مواد ریزتر از 20 میکرون نیز از 3% تجاوز نکند ضمناً مقدار وزنی مواد رد شده از الک 200 نباید از دو سوم مقدار وزنی ردشده از الک 40 بیشتر باشد.
سایر مشخصات
مصالح مورد استفاده برای قشر اساس باید مقاوم و بادوام بوده و مشخصات مندرج در جدول 4-2 را داشته باشد.
جدول 2 مشخصات مصالح اساس
ردیف | شرح | حد مشخصات | روش های آزمایش | |
آشتو / بی اس | ای اس تی ام | |||
1 2 3 4 5 6 7
8 | نشانه خمیری حد روانی ارزش ماسهای پس از کوبیدگی درصد سایش با روش لوسآنجلس درصد افت وزنی با سولفات سدیم سی بی آر – درصد درصد شکستگی در دو جبهه – مانده روی الک 5/9 میلیمتر درصد ضریب تورق مصالح | حداکثر 4 حداکثر 25 حداقل 40 حداکثر 45 حداکثر 12 حداقل 80
حداقل 75 حداکثر 35 | 90 T 89 T 176 T 96 T 104 T --
- 812. B.S | 4318 D 4318 D 2419 D 535 C 131 C 88 C 1883 D
2158 D
|
(1) با تراکم به روش 1557 ASTM D ، و رعایت بند 2-4 از فصل دوم برای تعیین سی بی آر در رطوبت بهینه یا اشباع
5-مصالح اساس ماکادامی
مصالح مصرفی برای اساس ماکادامی از سنگدانه های درشت و ریز بشرح زیر تشکیل می شود:
مصالح درشت دانه
از شکستن سنگ کوهی یا قلوه سنگ های درشت رودخانه ای تهیه می شود. سنگ ها باید کاملاً سخت، محکم، با دوام و عاری از لای، رس و یا مواد مضر و زاید بوده و با مشخصات زیر مطابقت داشته باشد.
الف) دانه بندی با روش آشتو 27- T تعیین می شود و باید با یکی از ردیف های جدول 4-3 مطابقت داشته باشد.
قیمت فایل فقط 6,900 تومان
برچسب ها : راه سازی , طرح توجیهی راه سازی , دانلود راه سازی , عمران , مصالح اساس ماکادامی , اساس شن و ماسه ای شکسته , خاصیت تراوایی , اختلاط خاک و قیر , کوبیدن مخلوط قیری , قشر اساس، راه سازی , آزمایش تر و خشک شدن (ASTM D559) , , آزمایش یخبندانذوب یخ , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه