X
تبلیغات
امروز: شنبه 22 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مد و مد گرایی

مد و مد گراییدسته: علوم اجتماعی
بازدید: 5 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 19 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 19

مقدمه طرح موضوع ابروهای تیغ‌زده، موهای سیخ‌سیخی، شلوارهای تنگی كه تا دیروز آنقدر گشاد بود كه به زور كمربند بسته می‌شد، بلوزهای تنگ با مارك‌ها و شكل‌های عجیب، مانتوهایی كه شباهتی به مانتو ندارند، شال‌های رنگی كه فقط قسمت وسط سر را می‌پوشاند و آرایش‌های غلیظ شده این تصاویر برخی ازدختران و پسرانی است كه هر روز در خیابان‌ها با آن مواجه هستیم بع

قیمت فایل فقط 1,900 تومان

خرید

مد و مد گرایی

مقدمه: طرح موضوع

ابروهای تیغ‌زده، موهای سیخ‌سیخی، شلوارهای تنگی كه تا دیروز آنقدر گشاد بود كه به زور كمربند بسته می‌شد، بلوزهای تنگ با مارك‌ها و شكل‌های عجیب، مانتوهایی كه شباهتی به مانتو ندارند، شال‌های رنگی كه فقط قسمت وسط سر را می‌پوشاند و آرایش‌های غلیظ شده.... 

این تصاویر برخی ازدختران و پسرانی است كه هر روز در خیابان‌ها با آن مواجه هستیم. بعضی وقت‌ها به خاطر پوشیدن لباس‌های غیرمعقول یا اصلاح و آرایشی خاصی بخصوص موی سر و صورت پسران ، آنقدر تعجب می‌كنید كه چند ثانیه بهت زده می‌شوید. بعد از خود می‌پرسید چطور چنین چیزی ممكن است؟ و در پاسخ تنها یك حرف ممكن است بشنوید:  مد شده است!

امروزه مد ومدگرایی نه تنها در نوع پوشش افراد، بلكه در بخش‌های مختلفی از زندگی آنها تاثیرگذار است. از نوع آرایش‌های ظاهری گرفته تا وسایل منزل و حتی گرایش‌ها و علایق خاصی كه در قشری از جامعه ناگهان اپیدمی می‌شود، فعالیت‌هایی مثل روی آوردن  به ورزش یوگا، تقاضا برای جراحی‌های  پلاستیك و...

مد، اشاعه سریع كالا یا گرایش یك رفتار در میان افراد جامعه است و به دلیل رابطه مستقیمی ‌كه با حس تنوع‌طلبی دارد و تشخص جوئی افراد، مدگرائی در میان نوجوانان و جوانان بیشتر دیده می‌شود. هر ازگاهی مانند سیلی عظیم جامعه را  فرا می‌گیرد و پس از مدتی كوتاه تغییر می‌كند. اما همیشه این كه  منشأ این تغییر و تحولات چیست و ریشه‌های آن از كجا می‌آید قابل بررسی است. خیلی از افراد مد و مدگرایی را یك امر كاملاً شخصی و سلیقه‌ای می‌دانند و معتقدند نمی‌توان افراد جامعه را مجبور كرد كه برخلاف آنچه انتخاب می‌كنند و دوست دارند عمل كنند. ولی آیا انتخاب هرگونه لباس و آرایشی برای هر جامعه و فرهنگی مناسب است‌؟ واساساً این سوال همیشه مطرح است كه مدگرایی خوب است یا نه‌؟

مد چیست؟
مد در لغت به معنای سلیقه ، اسلوب، روش و شیوه به کار برده شده است و در اصطلاح عبارت است از روش و شیوه ای موقتی که بر اساس ذوق و سلیقه افراد یک جامعه، سبک زندگی را تنظیم می کند. مد به تغییر سلیقه ناگهانی و مکرر همه یا بعضی افراد جامعه اطلاق می شود و منجر به انجام رفتاری خاص یا مصرف کالایی به خصوص یا در پیش گرفتن سبکی خاص در زندگی می شود.
از لحاظ قدمت مد، همین بس که همیشه بوده و منحصر به دوره معاصر نمی باشد.

ضرورت طرح مد گرایی
اهمیت و ضرورت بحث مد گرایی به لحاظ گستره تاثیر آن در جامعه است.

1-   مد تنها محدود به نحوه ی پوشش نمی باشد و حیطه ی گستردهتری که شامل سبک و اسلوب زندگی است را نیز شامل میشود

2-   مد و مدگرائی در اکثر موارد جوانان و نوجوانان را در گیر می کند که این دو از شادابترین و سازنده ترین اقشار جامعه محسوب می شوند

مد و مد گرائی تنها موج احساسی نیست و عقبه ی فکری دارد که این طرز فکر ممکن است در جامعه شیوع یافته و بتدریج ریشه بدواند.

فرهنگ و مد


مد گرایی و هنجار های جامعه


پوشش فرای آنکه به عنوان یک نیاز بنیادین مادی برای بشر به حساب می آید. خواسته یا نا خواسته عاملی برای نمایش اعتقاد و شخصیت افراد تلقی می شود
هنگامی که لباس ما از صافی فرهنگ و باورهای اجتماعی عبور نمود آن را متناسب با هنجارهای اجتماعی می نامیم

تنوع طلبی جوانان به خودی خود گرایشی مفید و سازنده است و چنانچه در راهی درست به کار گرفته شود، البته قادر است آثار و ثمراتی مثبت و موثر به وجود آورد. اما مشکل زمانی بروز می نماید که تنوع طلبی جوانان با خیلی از ارزشهای دیگر تقابل پیدا می کند و به یک عامل مخرب مبدل می گردد. در این حالت جوان نه تنها شخصیت وجودی خود بلکه بافت فرهنگی و اجتماعی را نیز دچار مشکل می سازد.

صورت‌های گوناگون هنجارهای فرهنگی عبارتند از ؛

۱- ارزش‌ها ۲- آداب و رسوم ۳- عرف

هماهنگی كاركردی بین عناصر و مجموعه‌های یك فرهنگ جامعه، انسجام فرهنگی نام دارد. ممكن است این شبهه در اذهان به وجود آید كه هماهنگی كاركردی عناصر و بخش‌های فرهنگ، به قوم‌مداری منجر می‌شود در صورتی كه انسجام فرهنگی ربطی به قوم‌مداری ندارد و یك‌پارچگی فرهنگی موجب قوم‌گرائی و در نتیجه صلب و سخت شدن فرهنگ و كاهش انعطاف آن می‌گردد.


اما همین جا است که با یک علامت سوال بزرگ روبه رو می شویم. لباس آراسته چیست و آراستگی در پوشش به چه معناست؟ آیا صرف قشنگ بودن دلیل بر آراستگی لباس است و پوشیدن آن را مجاز می نماید یا اینکه زیبایی ظاهری تنها یکی از چندین خصوصیتی است که یک لباس آراسته باید داشته باشد؟
در پاسخ می گوییم که خیر، زیبایی با همه اهمیت انکار ناپذیرش، برای انتخاب یک لباس کافی نیست. پیش از این گفتیم که لباس یک ابزار ظاهری برای معرفی خصایص باطنی است. این جمله که خود به تنهایی نشانگر اهمیت چگونه پوشیدن است به ما می گوید که یک معرف شخصیتی نظیر لباس، نمی تواند تنها به زیبایی بسنده کند. علت این امر نیز ارزش و اهمیتی است که شخصیت ما دارا می باشد. شخصیت هر فرد با ارزش ترین چیزی است که داراست، چنانکه حاصل عمر انسان پس از گذر ایام جوانی و گرایش به پیری نه جسم نحیف او در روزگار پیری بلکه شخصیت انسانی اوست.
بر اساس یک قاعده ی کلی اخلاقی هر امری از امور،تنها در شرایطی در اعتدال است که مقبول و به صلاح است و افراط و تفریط در همه حال نادرست است. از این رو مد گرایی به عنوان یک افراط در توجه به نحوه ی پوشش البته نادرست است و از این رو گرایش به آن یک مشکل تلقی می گردد.
جدای از این،هر فردی با اندکی درخواهد یافت که صرف هزینه و وقت فراوان در راهی که به سبب تغییر و تحول فراوان هیچ گاه پایانی نخواهد داشت،چیزی جز زیان نخواهد بود. مد گرایی را می توان نوعی زمینه برای سوء استفاده توصیف نمود که از سوی شرکت های تولید کننده لباس بر طرفداران مدهای جدید اعمال می گردد.
بنابراین،مد گرایی علاوه بر این که موجب زیان اقتصادی می شود، شخص را در مسابقه پایان ناپذیر چشم و هم چشمی با دیگران و در نتیجه دوری از اهداف انسانی و الهی قرار می دهد و گاه موجب فراگیر شدن مدهای غربی و خارجی در کشور اسلامی مان می شود که صرف نظر از مسائل اقتصادی آن، بی هویتی و دوری از فرهنگ، ارزش های بومی و اسلامی را به ارمغان می آورد.

مد گرایی یا نوگرائی:

5 – مد به دو دسته تقسیم می شود : الف) گاهی جعلی است (مدی که از مبانی فکری یک جامعه دیگری است و یا به عبارت دیگر یک حرکت تقلیدی است )

ب ) گاهی اصیل و ریشه دار است ( مدی است که از لایه های زیرین جامعه و فرهنگ بومی نشأت می گیرد .) 

تنوع‌‌طلبی یا خودنمایی‌ در دوران بلوغ و جوانی:

           تنوع‌‌طلبی و نوگرایی از خصایص انسان است و همیشه او را به سمت نوشدن برای یك زندگی بهتر سوق می‌دهد. این نیاز از تغییرات اساسی دوران بلوغ و نوجوانی است كه به شكل‌های مختلف در نوع رفتار، صحبت كردن و پوشش دیده می‌شود. جامعه‌شناسان و روان‌شناسان دلایل متفاوتی برای پیروی از مد ذكر می‌كنند.

دلایل روانشناختی تمایل جوانان و نوجوانان به مد و خودنمائی:

1-نیاز به مورد توجه قرار گرفتن از سوی افراد جامعه(بخصوص هم سن و سالان)

2-روحیه ی تاثیر پذیری جوانان و نوجوانان(الگو گیری از دیگران)

3- سعی در پذیرش در گروه همسان(پذیرفته شدن توسط گروه همسالان) وابستگی به گروه همسالان نیز از جمله عواملی است كه باعث پیروی نوجوان از مد و توجه او به ظاهرش می‌شود،‌ زیرا وسیله‌ای است برای هماهنگی با همسالان و مورد قبول آنان قرار گرفتن. بعضا جوان به خاطر پذیرش در گروه‌های همسالان و جلب توجه بیشتر هر روز خود را به شكل‌ها و مدل‌های متفاوت و عجیب پیرایش می‌كند كه با هنجار جامعه ما همخوانی ندارد.

ساختار كلمات محاوره‌ای خاص و اصطلاحات مخصوص دارد كه در زبان والدین یافت نمی‌شود. مادران آنها اغلب انفعالی و ضعیف عمل می‌كنند و در مقابل فرزند خود احساس ناتوانی و درماندگی می‌كنند و جوانان هم از این گونه مادران بیشتر سوءاستفاده می‌كنند.

4- ایجاد شرایطی برای نشان دادن تفاوت و تمایز خود از دیگران(منحصر بفرد بودن)

5- بوجودآمدن نیازهای کاذب برای فرد و سعی در ارضای این نیازها

6- ابراز مخالفت از سوی نوجوان و جوان: پیروی از مد و پوشیدن لباس‌های ناهمگون، می تواند نوعی واكنش ستیزه‌جویانه نوجوانان نسبت به مسائل و موضوعاتی باشد كه در جامعه می‌گذرد و آنها با این مسائل مخالفند و به این ترتیب، ناخشنودی خود را ابراز می‌دارند.

5- خود شیفتگی در دوران بلوغ و نوجوانی: اگر نوجوان به سر و وضعش بیش از حد توجه نشان می‌دهد و به پوشیدن لباس‌های عجیب و غریب علاقه زیادی دارد، باید گفت دلایل گوناگونی می‌تواند عامل چنین رفتاری باشد. گاهی این‌گونه رفتارها از حالت «خودشیفتگی» نوجوان نشات می‌گیرد كه در این سن بشدت ظاهر می‌شود.

محمد 26 ساله، فروشنده یك مغازه كیف و كفش می‌گوید: اكثر افرادی كه به سراغ مدل‌های جدید و مد روز می‌آیند از طبقه مرفه جامعه هستند و برایشان قیمت بالای آن كالا اهمیت ندارد. بیشتر آنها جوانانی هستند كه به دنبال اجناس مارك دار و خاص می‌آیند. او ادامه می‌دهد بعد از مدتی كه یك مد در جامعه جا می‌افتد قیمت‌های آن كالا به خاطر كپی برداری تولیدكنندگان داخلی پایین می‌آید و افراد متوسط و قشر پایین‌تر جامعه هم به سراغ همان مدها می‌روند.

فقط كافی است هنگام عبور از خیابان‌ها به ویترین مغازه‌ها با دقت بیشتری نگاه كنید. بعد متوجه می‌شوید كه تمام مدل‌های لباس  مغازه‌ها مشابه هم هستند مدل‌هایی كه مدتی مورد توجه مردم قرار می‌گیرند و بعد از زمان كوتاهی جای خود را به مدل‌های تازه می‌دهند. افرادی مد را به بازار معرفی می‌كنند كه این كار برایشان منافع اقتصادی دارد و آن را بسرعت در جامعه گسترش می‌دهند. این مغازه‌دار روی مد بودن و ظاهری متفاوت داشتن را برای جوانان مفید می‌داند.

رابطه ی طبقه ی مرفه و مد:براساس مطالعات جامعه شناختی طبقات مرفه اجتماع در تکوین و شیوع مد نقشی اساسی دارند زیرا به دلیل داشتن منابع مالی و امكانات بیشتر می‌توانند از مدهای جدید استفاده كنند. طبقه دیگر جامعه نیز این گروه را برتر از خود می‌داند و سعی دارد خود را با آن هماهنگ كند. جوانان نیز به دلیل حس تنوع‌‌طلبی و زیاده خواهی نسبت به گروه‌های سنی دیگر بیشتر سعی دارند خود را به این طبقه برسانند. مد یك نوع خودنمایی در محیط اجتماعی است  كه مختص به جوانان نیست بلكه همه رده‌های سنی را شامل می‌شود.

بیشتر كارشناسان معتقدند جوانان امروز به دنبال الگوهای جدید می‌گردند كه در گذشته به دلیل كمرنگ بودن وسایل ارتباط جمعی، همه افراد كاملاً در شرایط فرهنگی خاص خودشان زندگی می‌كردند ولی امروزه به دلیل وجود شبكه‌های ارتباطی شرایط كاملاً تغییر كرده است

جهت دریافت فایل مد و مد گرایی لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 1,900 تومان

خرید

برچسب ها : مد و مد گرایی , دانلود مد و مد گرایی , مد گرایی , مد , علوم اجتماعی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر